Onze Blog

Als kraamverzorgende bij “Maartje Kraamzorg” krijg ik regelmatig de vraag: “wanneer mogen we met de baby wandelen in de kinderwagen”?

Eigenlijk mag je met je baby naar buiten als hij/zij zichzelf, dus zonder kruikje warm kan houden en als hij/zij weer op geboorte gewicht zit.

Natuurlijk moet de conditie van de kraamvrouw zodanig zijn dat zij ook een klein wandelingetje aan kan.

Het is verstandig om de eerste keer ongeveer 10 tot 15 minuten te wandelen. Dus heen en terug. Als je 10 minuten heen gaat en je wordt moe dan moet je ook nog weer 10 minuten terug en dat kan net te veel zijn.

Zorg ook altijd dat je niet alleen gaat in het begin.

Dan komt de vraag: hoe maken we de kinderwagen op?

Het is fijn om over de matras een molton hoeslakentje te leggen en daaroverheen een katoenen hoeslaken. Lekker aangenaam voor de baby. Dan leg je ter hoogte waar het hoofdje komt een hydrofiel luier dubbel gevouwen. (als hij dan spuugt hoef je alleen deze te verschonen) Dan daarbovenop een lakentje met een dekentje. Deze kun je vaak dubbel leggen zodat de baby in principe onder 2 dekentjes ligt. Vaak zit er ook nog een beschermhoes op de kinderwagen die de warmte ook een beetje vasthoud.

Geef de baby een laagje meer dan dat je zelf aan hebt. Dus als je zelf geen jas nodig bent dan kan de baby over het algemeen zonder jas maar wel onder de dekens. En altijd een mutsje op!

Heb je zelf een jas aan kun je de baby ook een jasje of lekker warm vestje aantrekken.

Je mag een kruikje in de kinderwagen leggen om voor te verwarmen. Zodra de baby in de kinderwagen gaat haal je de kruik eruit. Dus nooiteen kruik bij de baby leggen in de kinderwagen. Een kinderwagenbak is niet zo ruim en kan zonder dat je er erg in heb snel te warm worden, dit is niet goed voor de baby.

Nog even ter verduidelijking; gebruik ook nooit een zeiltje op het matras of een dekbedje om de baby onder te leggen.

Nu zijn er ook andere manieren om een kinderwagen op te maken, namelijk i.p.v. een laken en dekentje kun je ook heel goed een voetenzak gebruiken. Dit is makkelijker opmaken. Je hoeft alleen de zak in de kinderwagen te leggen, wel handig om nog de hydrofiel luier te gebruiken voor het spugen. En klaar is kees.

Deze voetenzak kun je ook in een Maxi-Cosi gebruiken en als je op visite gaat haal je de voetenzak uit de Maxi-Cosi en leg je de baby in de voetenzak op een plek waar hij/zij comfortabel kan liggen.

Een Maxi-Cosi is namelijk een vervoersmiddel en moet je niet gebruiken als slaapplek voor de baby.

Als je baby thuis in de box ligt kun je natuurlijk ook de voetenzak gebruiken als hij/zij zichzelf nog niet helemaal goed op temperatuur kan houden. Kortom één voetenzak voor legio mogelijkheden.

Voor goed en deskundig advies over deze voetenzakken en andere zaken kun je uiteraard terecht bij Ooievaar & Co

Dit zijn richtlijnen, het is natuurlijk verstandig om je eigen kraamverzorgende ter zijner tijd te vragen, want iedere situatie kan net iets verschillend zijn.

Ik wens jullie bij deze nog vele fijne wandelingen,

Groetjes Anita

Deel dit bericht: