Onze Blog

Kleur in je interieur

Als kleuter was ik in de interieurzaak van mijn ouders druk in de weer met stalen meubelstoffen, gordijnen en vloerbedekking. Dan deed ik alsof ik een klant had en dat we dan alles bij elkaar moesten zoeken. 20 jaar later deed ik dat weer, maar dan echt! Geweldig vond ik dat om met klanten alles bij elkaar uit te zoeken. Onze klanten waren 60+ en wilden graag daarin geadviseerd worden. Ik liet dan vaak zien hoe je kleuren met elkaar kan combineren. Tijdens de opleiding Woningstoffeerdersbedrijf kreeg ik het vak style en kleurleer. Hier leerde je hoe je kleuren ziet en hoe je hersenen hierop reageren.

Kleuren en baby’s

Er zijn 3 soorten kleuren, primaire, secundaire en tertiaire kleuren. De primaire kleuren zijn cyaan (een soort rose) , geel en magenta (heel licht blauw)  of eigenlijk rood, geel en blauw.  Alle kleuren komen voort uit deze 3 kleuren. Secundaire kleuren zijn de kleuren die je kunt halen uit 2 primaire kleuren. Als je rood en geel mengt krijg je oranje, als je blauw en geel mengt krijg je groen en als je rood en blauw mengt krijg je paars.

Kleuren doen veel met hersenen, zo geeft groen een rustig gevoel, felle kleuren maken je onrustig. Mensen die overdag in een drukke ruimte werken hebben er behoefte aan om ’s avonds thuis te komen in een rustige omgeving en zullen kiezen voor rustige kleuren in huis, naturel en groen tinten.

Voor de babykamer kiezen we ook vaak gedekte kleuren, zachte kleuren die voor een rustige omgeving zorgen zodat je kindje lekker rustig kan gaan slapen. Ook zien we in speelgoed de pasteltinten. We vinden dat ook veel mooier en het moet natuurlijk matchen met je interieur. Maar vroeger was dat wel anders…

Tegenwoordig zien we veel (houten) speelgoed in hele mooie pasteltinten. Het past in de box waar een mooie gedekte kleur boxkleed in ligt, het matcht met je stoffen bank, en het oogt heel mooi. Maar wie kent niet Fischer Price? Dit speelgoed maakt gebruik van de kleuren rood, blauw en geel, de primaire kleuren dus en ook groen wordt hier gebruikt!

Wist je dat je baby in de eerste weken helemaal geen kleuren kan onderscheiden? hij kan wel zwart en wit zien. Na 6 weken kan hij rood onderscheiden en dat is een primaire kleur. Ietsje later gaat hij ook groen zien enz… Daarom is speelgoed voor baby’s in deze kleuren veel leuker omdat hij de kleuren ook kan zien en daarom zal het ook heel goed zijn voor de ontwikkeling. Maar dat wil niet zeggen dat speelgoed in pasteltinten niet goed is hoor. Het meeste speelgoed is allemaal heel educatief en goed voor de motoriek. Dingen vast pakken, en voelen, of dat nu een rood blokje of een rose blokje is, het zorgt beiden voor een goede ontwikkeling.

 

 

 

Deel dit bericht: